Reizen met een stoma: hoe pak je dit aan?
Een eerste keer met stoma is voor iedereen anders, maar spannend is het zeker. Een eerste keer boodschappen doen, naar een restaurant of op vakantie gaan. Iets wat normaal vanzelfsprekend was, kan nu als een grote uitdaging voelen. Gelukkig is met een stoma veel meer mogelijk dan je misschien denkt! Toch is het fijn om goed voorbereid op pad te kunnen gaan én gemotiveerd te worden door iemand die jou is voorgegaan..
Mariska Scholte, stoma- en continentieconsulent in het Martini Ziekenhuis
In ‘Mijn eerste keer met stoma’ laat stomadrager Brianna zien dat een stoma je niet in de weg hoeft te staan om nieuwe dingen te proberen. Met in de derde aflevering: het water op. Brianna stapt voor het eerst in een zeilboot. Samen met reislustige stomadrager Hermen, die regelmatig (langer) op reis gaat met de boot. Hoe bereid je je hierop voor? Een gespecialiseerd verpleegkundige geeft advies.
Gerust wat langer van huis weg
Voor stomadragers kan het als een enorme stap voelen om een dag van huis te gaan. Laat staan een week of langer op vakantie. Mariska Scholte, stoma- en continentieconsulent in het Martini Ziekenhuis spreekt regelmatig stomadragers die hier onzeker over zijn. Volgens haar is dat helemaal niet nodig, mits je je goed voorbereidt.
‘Reizen of op vakantie gaan is onderdeel van ons leven. Net als sporten of werken. Daarom behandel ik dit thema standaard in mijn informatiegesprekken met stomadragers. Alles met het doel om hen te overtuigen dat het leven niet ophoudt als je een stoma hebt.’
De grootste belemmeringen voor stomadragers op vakantie zijn volgens Mariska de onzekerheid over het lichaam en materiaal dat ze dragen. Bijvoorbeeld angst dat het zakje plotseling loslaat tijdens het zwemmen, of dat het zichtbaar is onder (bad)kleding. Mariska: ‘Het is natuurlijk makkelijk om te zeggen: ‘ik ga niet meer zwemmen’, maar dat is zonde. Het is belangrijk dat je je angsten bespreekbaar maakt met je stomaverpleegkundige. Zij kan dan anticiperen op de eventuele problemen die deze angsten veroorzaken. Tijdens de vakantie kan (tijdelijk) gebruik van ander materiaal wenselijk zijn. Stomaverpleegkundigen zitten vol goede tips en adviezen voor een ontspannen en geslaagde vakantie. Maar maak het bespreekbaar.’
“In het begin had ik ook wat strubbelingen, net als iedereen. Toen ik besloot ervoor te gaan, was ik om. Het is belangrijk dat je vasthoudt aan je verlangens en doelen, in plaats van je zwaktes.”
- Wereldzeiler Hermen
Vraag de gratis Stoma Travel Kit aan en je hebt alles bij de hand!
Mariska’s tips als je op vakantie gaat (naar het buitenland) met stoma:
- Neem voldoende materialen mee. Door de verandering van het klimaat zul je misschien vaker moeten wisselen. Als je dit bij je speciaalzaak aangeeft, mag je meer bestellen dan normaal. Doe dit wel ruim op tijd, om te voorkomen dat er geen voorraad is.
- Maak je dagtrips of ben je lang onderweg, neem dan altijd een setje mee: het materiaal dat je gebruikt, de gazen voor reiniging en het afvalzakje.
- Ga je vliegen, neem je stomamaterialen dan mee in je handbagage. Mocht onverhoopt je ruimkoffer kwijtraken, dan heb je die in ieder geval bij je. Houd er rekening mee dat je bij de douane gefouilleerd en apart genomen kan worden om uit te sluiten dat je stoma niet als smokkelmateriaal dient.
- Zwemmen op vakantie? Probeer eens een eendelig systeem. Die kun je makkelijker en sneller verwisselen en is minder zichtbaar. Voor de vrouwen zijn er badpakken met meerdere lagen stof over de buik. Deze werken ook uitstekend om een stomazakje te verbergen! Liever in bikini? Er zijn meerdere kleuren stomazakjes beschikbaar. Voor mannen zijn er elastieken banden te koop in zwemstof. Je draagt ze in het verlengde van je zwembroek. Ben je een stomadrager van een dikke darm-stoma, dan kun je eventueel gebruik maken van een stomaplug. Hiermee kun je de ontlasting tot 8 uur lang tegenhouden. Je hoeft dan geen zakje te dragen. Informeer altijd bij je stomaverpleegkundige naar wat hiermee mogelijk is voor jou.
- Een busje lijmverwijderaarspray in je tas voor net dat beetje extra comfort. Je spuit de spray en de plak komt eenvoudig los zonder dat je hier iets van voelt. Dat scheelt tijd, maar ook voorkomt het huidirritaties.
“Laat je niet afschrikken door mensen die zeggen dat het moeilijk gaat zijn. Probeer wat voor jou werkt. Ik ging kitesurfen, zeilen en duiken. En dat is allemaal goed gegaan!”
- Hermen