Geen categorie

Corinna werkt, sport en is moeder

Door 16 december 2021januari 28th, 2022Geen reacties

Corinna werkt, sport en is moeder

‘Ik wil laten zien dat je meer kunt met een stoma dan je denkt’

Sporten maakt Corinna (39) gelukkig. Daarom maakt ze samen met Ricardo een rit met de gravelbike dwars door het bos voor #Mijneerstekeermetstoma. Ze wil andere stomadragers inspireren om meer te durven. ‘Laat je niet tegenhouden door je angst.’

Roeien. Racefietsen. Of gravelbiken over onverharde wegen: nergens kikkert Corinna zo van op als van een stevige work-out. ‘Ik sport zeker twee keer in de week’, vertelt Corinna. ‘Meestal ga ik op woensdagavond naar het park voor een bootcamp-training en stap ik in het weekend op de fiets. Het geeft me energie en een goed gevoel. In de corona-lockdown zat ik veel binnen en voelde me niet lekker. Ik dacht aan een lichte depressie en wilde al een afspraak maken met de huisarts, tot mijn man opperde om meer te gaan sporten. Ik dacht: wat een onzin. Maar ik knapte er meteen van op.’

Niet zo tijdelijk

In 2011 ziet Corinna het leven minder zonnig in. Ze krijgt dan een tijdelijke dikkedarmstoma omdat ze onvoldoende reageert op medicijnen voor de ziekte van Crohn. Het idee is om een stuk van de dikke darm te verwijderen zodat er wat rust ontstaat. Maar er ontstaan complicaties en de dokters besluiten dat de stoma permanent wordt. ‘Dat vond ik vreselijk. Ik had de ingreep niet gedaan als ik vooraf had geweten dat het niet tijdelijk was’, vertelt Corinna over die eerste periode. ‘Ik was 29 jaar en dacht dat ik altijd alleen zou blijven.’ De omslag komt als ze merkt dat haar ziekteactiviteit stabiel laag blijft. ‘Ik voelde me beter, had meer energie en hoefde niet meer altijd op zoek naar een toilet.’

Spannend

Ook ontmoet ze in 2013 haar partner Falco. ‘Of ik hem meteen verteld heb over mijn stoma? Nee, ik wilde elkaar eerst beter leren kennen. Zijn eerste reactie was wat een stoma eigenlijk was! Daarna moest hij even slikken, maar reageerde hij verder nuchter. Misschien ook omdat we het al even leuk hadden en hij had gemerkt dat ik gewoon een actief leven leidde met werk en sport.’ Natuurlijk zijn er spannende eerste keren geweest. ‘Het was even wennen als er darmgeluiden te horen zijn nadat ik iets heb gegeten dat niet goed valt. En vrijen gaat minder spontaan: je moet toch altijd even je stomazakje checken. Gelukkig heeft Coloplast zakjes die je kunt invouwen en niet zo knisperen. Daardoor voel ik me wel vrijer.’

Kinderwens

Na een paar jaar wil het stel graag een gezin stichten. Dat is nog niet zo eenvoudig. ‘Door de buikoperaties en de ontstekingen had ik een grotere kans op verklevingen. En dat heeft invloed op je vruchtbaarheid’, vertelt Corinna. ‘Toen ik mijn kinderwens besprak met mijn MDL-arts, verwees ze mij naar een speciale poli in het Erasmus MC voor vrouwen met IBD en een kinderwens. Daar gaven ze akkoord om te beginnen met zwanger worden. Af en toe had ik mijn twijfels of het op de natuurlijke manier zou lukken om zwanger te raken, maar ik wilde ook niet te snel beginnen met een vruchtbaarheidsbehandeling. Ik dacht: ik heb vertrouwen in mijn lijf. Na acht maanden was ik in verwachting.’

“Durft te denken in mogelijkheden om te doen wat je leuk vindt”

Geen last

Inmiddels geniet Corinna van haar dochter Juna (4) en haar zoontje Nils (2) en werkt ze 28 uur per week als fysiotherapeute. ‘Allebei de zwangerschappen zijn goed verlopen op het gebied van mijn stoma en darmziekte’, vertelt ze. ‘De stomaverpleegkundige had aangegeven dat de opening van de stoma wat samengedrukt kon raken als mijn buik zou groeien, maar dat het meestal goed ging. En dat was ook zo. Het enige dat ik merkte was dat het materiaal minder goed plakte, maar dat heeft nooit tot lekkages geleid. Ook tillen van de kinderen gaat gewoon, als ik een beetje oplet hoe ik dat verstandig doe.’

Niet tegenhouden

De boodschap van Corinna aan mede-stomadragers is dan ook: je kunt meer dan je denkt. ‘Met mijn verhaal wil ik anderen inspireren om in mogelijkheden te denken en te doen wat je leuk vindt. Je kunt misschien niet meteen een marathon lopen of crossfit doen, maar het wel opbouwen. Laat je ook niet tegenhouden door angst. Ik sta nog steeds niet graag in de kleedkamer en praat ook niet graag met iedereen over mijn stoma, maar onder mijn sportkleding is niets te zien van mijn stoma en ik heb nog nooit lekkage gehad. Oh nee één keer, tijdens het roeien. Niemand heeft wat gezien, maar ik ben die middag niet blijven hangen om nog wat te drinken!’ 

Bekijk ook de eerdere afleveringen, waarin Ricardo voor de eerste keer met stoma gaat autoracen en in de achtbaan gaat en waar Brianna voor het eerst met een stoma op zeilavontuur gaat.

Doen wat jou plezier geeft met de juiste pasvorm

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar echte bewegingsvrijheid!

Proefpakket aanvragen

Mijn Eerste Keer Met Stoma - Productvideo SenSura® Mio Convex