De achtbaan in met een stoma: hoe bereid je je voor?
Een eerste keer met stoma is voor iedereen anders, maar spannend is het zeker. Een eerste keer boodschappen doen, naar een restaurant of op vakantie gaan. Iets wat normaal vanzelfsprekend was, kan nu als een grote uitdaging voelen. Gelukkig is met een stoma veel meer mogelijk dan je misschien denkt! Toch is het fijn om goed voorbereid op pad te kunnen gaan én gemotiveerd te worden door iemand die jou is voorgegaan..
Petra Smetsers, stoma-, colon- en mammacareverpleegkundige in het Catharina ziekenhuis
In ‘Mijn eerste keer met stoma’ laat stomadrager Ricardo zien dat een stoma je niet in de weg hoeft te staan om nieuwe dingen te proberen. Met in de tweede aflevering: een achtbaanrit. Ricardo ging voor het eerst sinds hij een stoma heeft weer een achtbaan, samen met pretparkliefhebber Angelique. Hoe bereid je je hierop voor? Een gespecialiseerd verpleegkundige geeft advies.
Voorbereid de looping in
In een achtbaan krijg je te maken met flinke snelheden en scherpe bochten. Dit klinkt in eerste instantie niet als een ideale situatie voor een stomadrager. De realiteit is gelukkig anders en daarvoor is Angelique Hinke het levende bewijs: zij liet haar liefde voor attractieparken niet in de weg staan door haar stoma.
Petra Smetsers, stoma-, colon- en mammacareverpleegkundige in het Catharina ziekenhuis vertelt: ‘Een stoma hoeft je niet te beperken, alleen moet je de dingen die je doet, bewuster doen om klachten te voorkomen. Ik ben voorstander van je eigen spieren trainen en als klap op de vuurpijl nog een steunband. Zorg in de basis dat je je spieren juist traint. Leer til- en bewegingstechnieken aan en probeer om met zo minmogelijk belasting, zo veel mogelijk te doen. Wanneer je dan nét dat extra beetje zekerheid kunt gebruiken, kies dan voor een steunband. Hierdoor wordt de druk die op de buik komt te staan tijdens een activiteit beter opgevangen.’
“Je krijgt een stoma, alles is nieuw. Je moet natuurlijk materiaal zien te vinden wat goed bij je past. Dan komt er een punt dat je denkt van, ik doe het gewoon. Waarom niet?”
- Angelique
Petra geeft tips om je goed voor te bereiden voor een dag in een pretpark: ‘Mijn advies is om te zorgen dat je het stomazakje geleegd hebt, eventueel een nieuw zakje of een nieuwe huidplak aanbrengen voor de activiteit en daarbij ter preventie een steunband dragen. Dan is er echt heel veel mogelijk met een stoma.’
Met deze tips van Angelique stap je zonder zorgen de achtbaan in:
- Leg voordat de veiligheidsbeugels naar beneden gaan, je hand op je stoma zodat er een beetje ruimte overblijft tussen de beugels en je stoma.
- Gebruik een steunband voor extra steun. Deze houdt het zakje op zijn plaats als je naar beneden vliegt in de achtbaan.
“Als je eenmaal iets geprobeerd hebt, en je merkt dat het goed gaat dan heb je gewoon veel meer vertrouwen in je eigen lijf. Dan ga je steeds verder om dingen te proberen met een stoma.”
- Angelique
Uitgaan van eigen kracht, mét wat extra steun
Petra ziet dat er veel onzekerheid kan komen kijken bij het ondernemen van een nieuwe activiteit als stomadrager, zoals de angst voor een stomabreuk. Helemaal voorkomen kan helaas niet, maar volgens Petra kom je al heel ver op eigen kracht, mét wat extra steun: ‘De stoma blijft een zwakke plek, maar door een combinatie van het aanleren van juiste bewegingen én de juiste producten kan er echt heel veel. Wanneer je voor het eerst een activiteit gaat doen en je meer zekerheid wilt, zou ik altijd adviseren om preventief te kiezen voor een steunband. Je bent nooit 100% verzekerd tegen een stomabreuk, maar de steunband ondersteunt de buik en beschermt de stoma. Daarnaast adviseer ik stomadragers om bij contactsporten altijd gebruik te maken van een stomabeschermer.’
‘Angelique neemt mee’
En wat neem je dan mee? Dit zit er in Angeliques tas als zij naar een attractiepark vertrekt:
- Een stomazakje (1-delig systeem stomazakje met een Convex)
- Reinigingsdoekjes
- Gaasjes om schoon te maken
- Een extra onderbroek
- De Brava Steunband
- Indikkingscapsules (voor dikkere ontlasting zodat het zakje niet klotst)
- Afvalzakjes