Geen categorie

Angelique Hinke stapt ook met stoma de achtbaan in: ‘Ik wil vrij door het leven gaan’

Door 23 augustus 2021januari 27th, 2022Geen reacties

Angelique Hinke stapt ook met stoma de achtbaan in:

‘Ik wil vrij door het leven gaan’

Hard, snel en rechtdoor: voor een achtbaanrit is Angelique Hinke (42) altijd te porren. Samen met Ricardo stapt ze voor #Mijneerstekeermetstoma in de achtbaan. Maar hoe waren haar eigen eerste keren met stoma? ‘Dit filmpje is voor mij eigenlijk mijn coming-out.’

Tekst: Naomi van Esschoten

‘Een ritje in die ronddraaiende theekopjes in de Efteling hoeft voor mij niet zo. Daar word ik vooral misselijk van’, vertelt Angelique. ‘Maar een achtbaan, speedboot of andere snelle attractie vind ik heerlijk. Vroeger kwam ik op schoolreisjes altijd al als laatste gehavend uit de bus omdat ik altijd wel wat opliep met die avonturen. Dat is eigenlijk niet veranderd: ik geniet ik nog steeds van een pretpark of bijvoorbeeld de Tilburgse kermis. Ik houd ervan om erop uit te gaan: ook festivals, concerten, uit eten of gezellig de stad in vind ik heerlijk.’

Spiegelbeeld

Zeven jaar geleden zag het leven er een stuk somberder uit. Angelique moest met spoed worden geopereerd. ‘Ik woog nog maar 46 kilo. Door de ziekte van Crohn was ik al verschillende keren onder het mes geweest, maar dit keer moest mijn dikke darm en een stuk van mijn dunne darm eruit. En dan word je wakker met een zakje stront op je buik’, besluit ze nuchter. ‘Ik moest er aan het begin niets van hebben. Ik dacht echt: oh jee, wat nu? Als je halverwege de dertig bent, is een stoma niet het beeld dat je van jezelf in de spiegel wilt zien.’

Groene ontlasting

Ze besluit om meteen zelf haar stoma te verzorgen. ‘Dat was behoorlijk wennen, want de ontlasting was de eerste week na de operatie groen en het stonk. Daarna werd het gelukkig normaler. Door mijn aanpak heb ik mijn stoma sneller geaccepteerd. Wel had ik het eerste jaar veel huidproblemen en lekkages. Dan dacht ik af en toe echt: naai de boel maar aan elkaar, dan ga ik wel weer twintig keer per dag naar de wc. Maar toen ik eenmaal het goede materiaal had en begon te wennen, draaide dat volledig om. Nu zou ik er niet meer aan moeten denken om ’s nachts een uur op het toilet te moeten zitten en altijd maar buikpijn te hebben!’

“Als ik tijdens een date vertel dat ik een stoma draag, hoor ik daarna niets meer”

- Angelique

Staren in de sauna

Werken met een stoma kan prima: als nagelstyliste bepaalt Angelique haar eigen werktijden. ‘Tot mijn 27e werkte ik in een kapsalon, maar lang staan werd me te zwaar. Daarom ben ik een opleiding tot nagelstyliste gaan volgen. Inmiddels heb ik alweer jaren mijn eigen salon en kan ik bijvoorbeeld ’s middags een paar uur rusten.’ Toch waren er ook wel zaken waar ze aan moest wennen. ‘De eerste keer weer naar de sauna heb ik lang uitgesteld. Ik zag er tegenop dat mensen naar me gingen kijken. Je hebt al snel het gevoel dat ze denken ‘getver’. Maar uiteindelijk heb ik me er overheen gezet: ik mag net zo goed naar de sauna als ieder ander.’

Doen wat jou plezier geeft met de juiste pasvorm

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar echte bewegingsvrijheid!

Proefpakket aanvragen

Geen mannenmagneet

Ook blijkt de stoma geen ‘mannenmagneet’. ‘Mijn jeugdliefde kon niet goed omgaan met mijn ziekte. Dat hij het daarom uitmaakte, gaf me een knauw’, vertelt Angelique. ‘Zeker omdat ik op mijn 32e een nieuwe relatie kreeg, maar het uitging omdat hij niet kon wennen aan mijn stoma. De afgelopen jaren had ik een relatie met een vent die mij wél mooi vindt met een zakje op mijn buik en kreeg ik mijn zelfvertrouwen terug. Alleen waren wij meer vrienden dan geliefden.’ De laatste drie jaar is Angelique dan ook overtuigd single. ‘Vaak vertel ik tijdens de tweede date dat ik een stoma draag. Prompt hoor ik dan niets meer. Kennelijk is het uiterlijk voor veel mannen toch erg belangrijk.’

Coming out

Daarom vertelt de Sliedrechtse ook niet graag aan haar omgeving over haar stoma. ‘Het filmpje voor #Mijneerstekeermetstoma zie ik als mijn ‘coming out’. Toen ik zag dat Ricardo op zoek was naar een achtbaanfanaat, dacht ik: dat vind ik een leuke en luchtige manier.’ Angelique is benieuwd naar de reacties van haar omgeving, maar hoopt ook het taboe voor jongeren met een stoma te doorbreken. ‘Ik wil laten zien dat een stoma niet vies is en je er alles mee kunt doen. Zelf heb ik weinig hulp en info gehad: nu is er gelukkig veel meer begeleiding en wordt er veel meer georganiseerd dan een paar jaar geleden. Van saunadagen voor stomadragers tot binnenkort ‘Day@theBeach’ met allerlei sportieve uitdagingen. Daar ben ik dus bij!’

Benieuwd naar de aflevering van ‘Mijn eerste keer met stoma’ met Angelique? Bekijk hem hier!