Geen categorie

Liesettes eerste autorace met een stoma: ‘Die beker was een dubbele overwinning’

Door 24 augustus 2020september 11th, 2020Geen reacties

Liesettes eerste autorace met een stoma:

‘Die beker was een dubbele overwinning’

Autocoureur Liesette Braams (48) ontdekt vijf jaar geleden dat ze anus­kanker heeft. Na veel operaties is ze schoon verklaard en leeft ze verder met drie stoma’s. Dat weerhoudt haar er niet van om gewoon te blijven racen. Sterker nog: racen is voor Liesette een medicijn. ‘De eerste keer zat ik met een brok in mijn keel achter het stuur.’

Stoma was de enige optie

‘Voordat ik kanker kreeg ging ik zes dagen per week naar de sportschool, had een sixpack en deed mee aan de grootste autoraces ter wereld. 2015 zou mijn jaar worden, er stonden heel veel mooie races op de planning. Dat liep toch even anders. Ik ontdekte een wondje bij mijn anus. Dan denk je eerst; dat gaat wel over. Maar het werd alleen maar groter. Ik kon mijn oren niet geloven toen de chirurg vertelde dat het kanker was.’

‘Na een traject van chemo en bestraling werd duidelijk dat een blijvende stoma de enige optie was. Inmiddels heb ik er zelfs drie, omdat er verschillende tumoren zijn weggehaald aan de onderkant van mijn lichaam. Natuurlijk is dat vreselijk als vrouw, maar ik dacht: prima als dat nodig is om mij in leven te houden. De stoma’s zijn uiteindelijk mijn redding geweest. Diegene die dat heeft uitgevonden, verdient een standbeeld.’

Dan lag ik ’s avonds te huilen in bed

‘Tussen de operaties door was mijn drive om een autorace te winnen extra groot. Dan kon ik de beker op het nachtkastje in het ziekenhuis zetten. Daar haalde ik ontzettend veel steun uit. Ik moest en zou weer een volgende beker winnen.’

‘Natuurlijk lag ik ’s avonds in bed weleens te huilen van de pijn. Ik had heel veel last van lekkages doordat er twee stoma’s in één stomazakje zitten, maar met de juiste materialen is dat inmiddels verleden tijd. Ik gebruik de halve maantjes dagelijks, die zijn eigenlijk bedoeld voor extra bescherming tijdens het zwemmen, maar bij mij helpt het geweldig tegen de lekkages. Mijn tip: ga op zoek naar een vorm die bij jou past.’

“Daar zat ik dan achter het stuur met een brok in mijn keel. Het was een heel beladen moment

Achter het stuur met brok in mijn keel

‘Mijn eerste internationale race met een stoma was een paar maanden na de laatste chemo en bestraling. Ik zal dat moment nooit vergeten. Mijn man en ik vlogen samen naar Italië. Iedereen vroeg of het niet gevaarlijk was, maar mijn gordel raakt de stoma niet eens. Ik had de volste vertrouwen in mijn stomamateriaal van Coloplast en voelde mij geweldig. Daar zat ik dan achter het stuur met een brok in mijn keel. Het was een heel beladen moment: de eerste race zonder chemo en bestraling. Die stoma maakte mij niks uit, ik was er weer. Ik heb chronische pijn, maar zodra ik de auto start, voel ik niks meer door alle adrenaline. Uiteindelijk werd ik tweede. Compleet uitgeput stapte ik het podium op toen ik mijn naam hoorde. Een dubbele overwinning!’

Stoma legen in afvoerputje

‘Ik vind het belangrijk om open te zijn over alles wat er met mij is gebeurd. Ik zie mensen weleens kijken, dan laat ik mijn stoma gewoon zien. Ik wil de ongemakkelijkheid eraf halen, dat doe je niet door je te verstoppen. Zelf word ik ook makkelijker. Vlak voor een race heb ik mijn stomazakje weleens geleegd in een afvoerputje, omdat er geen toilet in de buurt was. Racen is nog steeds mijn lust en mijn leven. Net als bij een race is het belangrijk dat je een goed team achter je hebt staan, maar je moet het zelf doen. Zo is het in een ziekte- en acceptatieproces ook. Dat ik hier uiteindelijk zo goed uit ben gekomen, fysiek en mentaal, daar ben ik heel erg trots op.’

Liesette heeft een Ileostoma, urostoma en een colostoma. Bekijk hier welke stomaproducten voor Liesette het beste werken.