Geen categorie

Na twee weken met stoma liep Leoni alweer hard

Door 16 december 2021januari 28th, 2022Geen reacties

Na twee weken met stoma liep Leoni alweer hard:

‘Gewoon doén is mijn motto’

Een normale dag betekent voor Leoni Heemskerk (31) lekker actief bezig zijn met lesgeven in de sportschool. Met Ricardo deed ze voor #Mijneerstekeermetstoma een boksles. Inmiddels sport Leoni weer vier keer per week, maar hoe was dat net na de operatie? ‘Opeens kon ik mijn buikspieren niet meer trainen.’

Tekst: Naomi van Esschoten

‘Boksen is het echt helemaal’, zegt Leoni Heemskerk, en haar ogen beginnen te stralen. ‘Sterker nog: toen ik boksen een paar jaar geleden ontdekte, heb ik mijn leven omgegooid om me toe te leggen op het lesgeven in sport en het geven van bokstherapie. Ik hoop begin 2022 daarmee van start te gaan.’ Maar een jaar geleden moest Leoni zelf knokken voor haar gezondheid. ‘Eind 2019 was ik begonnen met een omscholing tot fitnessinstructeur, maar ik kreeg ineens een onverklaarbare buikpijn. In het ziekenhuis dachten ze aan colitis ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm. Ik kreeg een infuus met medicatie, maar na een paar keer kreeg ik een allergische reactie. Andere medicatie sloeg niet aan. Al snel kwamen de klachten in alle hevigheid terug.’

Tijdelijke stoma

De situatie verslechtert zodanig dat Leoni op 31 december 2020 wordt opgenomen in het ziekenhuis. ‘Het ging steeds slechter met me, ook omdat het niet duidelijk was wat ik nu precies had. Na vijf weken bleek mijn darm bijna geperforeerd te zijn en besloten de artsen om de volgende dag, op 2 februari, een tijdelijke stoma te plaatsen. Dat was behoorlijk schrikken. ‘Maar ik wist niet goed wat te verwachten en wilde vooral heel graag een oplossing. Ik wilde het mezelf vooral makkelijk maken. Zo ben ik online gaan shoppen voor een mooi badpak, corrigerend ondergoed en een setje lingerie. Ik dacht: dat heb ik nodig als ik straks weer thuis ben.’

Lelijk ding

Bij het wakker worden besluit Leoni om samen met verpleegkundige Kim, die ze al goed kent, naar de stoma te kijken. ‘Wát een lelijk ding, zo’n donkerrode vlek op je buik’, zegt ze hartgrondig. ‘Ik ben trots op mijn lichaam, dus dit was wel even slikken’, volgt er dan nuchter achteraan. Zeker als de jongen met wie ze tot dan aan het daten is, de intimiteit niet meer ziet zitten. ‘Of het lag aan het zakje op mijn buik of dat hij me ook ziek en zwak heeft meegemaakt in het ziekenhuis weet ik niet. Maar het was wel een vervelende ervaring. Mensen willen graag je binnenkant zien, maar kennelijk niet alles!’

“Ik had veel eerder moeten gaan rondkijken naar passend stomamateriaal”

Bijtende tandpasta

Gelukkig is Leoni niet het type om bij de pakken neer te zitten. ‘Bij het schoonmaken moest ik even wennen aan de geur en ook douchen vond ik de eerste keren spannend: ik was bang dat de tandpasta misschien zou bijten op de wond. Met mijn zelfbeeld heb ik nog wel moeite. Zo kan ik mijn buikspieren minder trainen en heb ik nu het gevoel dat ik een buikje heb – ook al is dat helemaal niet zo. Gelukkig heb ik nu betere ervaringen met intimiteit: voor mijn dates op Tinder en mijn ‘friend with benefits’ is mijn stoma nooit een probleem geweest.’

Fit worden

Na zeven weken in het ziekenhuis stil te hebben gelegen, staat Leoni 20 februari letterlijk weer te popelen om te gaan bewegen. ‘Dat was goed voor mijn conditie, maar het was helaas ook noodzaak: na mijn ziektewetuitkering zou ik financieel nergens meer aanspraak op maken. Om te kunnen werken, moest ik dus wel fit worden. Rond 1 maart ben ik weer gaan hardlopen en na drie weken begon ik met krachttraining in de sportschool. Van steunbanden of speciale stomaproducten had ik ook nog nooit gehoord: ik trok gewoon mijn corrigerende body en een legging aan.’

Doen wat jou plezier geeft met de juiste pasvorm

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar echte bewegingsvrijheid!

Proefpakket aanvragen

Instagram

Dankzij sociale media ontdekt Leoni steeds meer. ‘Ik wist echt van niets. Op vakantie ging ik niet zwemmen in mijn nieuwe badpak, want ik dacht dat het zakje zou loskomen. Achteraf denk ik: wat stom dat ik niet eerder ben gaan rondkijken. Er zijn natuurlijk veel meer mensen met een stoma. Pas toen ik via Instagram op het account van Ricardo kwam, ging er een wereld voor me open. Zo is ook het idee ontstaan om samen te sporten. Ik merk dat er nog veel onbekend is als je een stoma draagt. Voor mij was dat met materialen, maar Ricardo voelde juist weer een drempel om te sporten.’

Plezier beleven

Met het filmpje wil Leoni laten zien dat er veel meer kan met een stoma dan gedacht. ‘Voor mij is sporten echt waar mijn hart ligt. Ik hoop mensen te laten zien dat je niet bang hoeft te zijn. Gewoon doen, is mijn motto, als je maar rustig opbouwt en eventueel begeleiding vraagt. Natuurlijk kun je lekkage krijgen: het is mij ook weleens overkomen in een les. Zorg voor stomamateriaal dat bij je past en kies een sportschool met aparte douches waar je op je gemak staat. Maar mijn boodschap is vooral: blijf doen waar je plezier aan beleeft!’

Bekijk ook de eerdere afleveringen, waarin Ricardo voor de eerste keer met stoma gaat autoracen en in de achtbaan gaat en waar Brianna voor het eerst met een stoma op zeilavontuur gaat.

Mijn Eerste Keer Met Stoma - Productvideo SenSura® Mio