Autoracen met een stoma: waar moet je op letten?
Een eerste keer met stoma is voor iedereen anders, maar spannend is het zeker. Een eerste keer boodschappen doen, naar een restaurant of op vakantie gaan. Iets wat normaal vanzelfsprekend was, kan nu als een grote uitdaging voelen. Gelukkig is met een stoma veel meer mogelijk dan je misschien denkt! Toch is het fijn om goed voorbereid op pad te kunnen gaan én gemotiveerd te worden door iemand die jou is voorgegaan.
Lidewij de Vries, product manager stomazorg
In ‘Mijn eerste keer met stoma’ laat stomadrager Ricardo zien dat een stoma je niet in de weg hoeft te staan om nieuwe dingen te proberen. Met in de eerste aflevering: autoracen. Ricardo stapte voor het eerst in een raceauto met topcoureur Liesette. Hoe bereid je je hierop voor?
Omgaan met G-krachten en snelheid
Autoracen gaat gepaard met een flinke snelheid, druk en de nodige G-krachten. Op het eerste gezicht lijkt dit niet ideaal als je een stoma hebt. Toch is dat niet waar. Liesette Braams (48) heeft dit bewezen. Zij is al jaren topcoureur en heeft sinds vijf jaar drie stoma’s.
Lidewij de Vries, product manager stomazorg: ‘Onze stomamaterialen worden zo gemaakt dat je er in principe alles mee kunt doen. Dus óók autoracen. De zekerheid zit hem deels in het juist gebruiken van de materialen en weten wat voor jou werkt. En als je het fijn vindt kun je natuurlijk ook meer zekerheid creëren door bijvoorbeeld een extra half maantje te plakken. Door deze voorbeelden hopen we wat onzekerheid weg te nemen. Wij gunnen natuurlijk iedereen een zorgeloze activiteit met stoma.’
“Onze stomamaterialen worden zo gemaakt dat je er in principe alles mee kunt doen. Dus óók autoracen.”
Wat als mijn stomazakje het niet houdt?
Een logische gedachte als je denkt aan autoracen, of überhaupt een lange autorit, met een stoma. Meer dan 90% van de stomadragers maakt zich dan ook weleens zorgen over lekkage. Toch heeft 61% nooit of slechts zelden last van een lekkage. Lidewij: ‘Een lekkage kan een enorme impact hebben. De angst hiervoor kan je tegenhouden om leuke, actieve of juist nieuwe dingen te ondernemen. Wat kan helpen is door het samen met een andere stomadrager te ervaren of de ervaring van iemand anders te horen.’
Snelheid, hoge druk én een stoma: 3 tips
- Leeg je stomazakje van tevoren:
ben je van plan een raceauto in te stappen? Dan heb je vaak te maken met een veiligheidsgordel of -beugel die op je buik duwt. Je stomazakje kan deze druk prima aan, mits het niet te lang aaneengesloten gebeurt. Het helpt om je zakje zo kort mogelijk van tevoren te verschonen. - Kies eventueel voor ondersteunende producten zoals tape:
Naast je standaard stomamateriaal heb je in principe geen andere of extra producten nodig bij extremere sporten zoals racen. Onze huidplakken zijn ontworpen van elastisch materiaal en dit geeft veel flexibiliteit en bewegingsvrijheid waardoor het ook met onverwachtse bewegingen goed aan de huid blijft hechten. Toch kan het fijn voelen om extra voorzorgsmaatregelen te treffen, bijvoorbeeld in de vorm van ondersteunende producten. Hierbij kan je denken aan elastische tape (halve maantjes) of een steunband voor extra ondersteuning. Dit kan je gevoel van vertrouwen vergroten. - Neem voor de zekerheid voldoende reservemateriaal mee:
mocht er dan toch iets gebeuren, dan is het fijn als je genoeg reservemateriaal bij je hebt. Zo kun je altijd tijdig of extra wisselen. Dit geldt natuurlijk ook voor ‘gewone’ lange autoritten.
‘Liesette neemt mee’
Benieuwd hoe topsporter Liesette zich voorbereidt op het racen? Deze producten gaan er in haar tas mee naar het circuit:
- +/- 3 voorgeknipte stomazakjes voor Ileo/Colostoma
- 1 voorgeknipt stomazakje voor Urostoma
- Lijmverwijderaar spray
- Huidplak
- Halve maantjes / elastische tape
- Huidpoeder
- +/- 4 gaasjes
- Een matje (om liggend schoon te maken)
- Lijmverwijderaar doekjes (in geval van nood)
- Blauwe zakjes (voor mijn afval)