Geen categorie

Ricardo wil stoma-taboe doorbreken: ‘Ik hoop dat het thema voor een groter publiek normaler wordt.’

Door 30 juli 2021januari 27th, 2022Geen reacties

Ricardo wil stoma-taboe doorbreken:

‘Ik hoop dat het thema voor een groter publiek normaler wordt.’

Bouwkundig tekenaar en content creator Ricardo (30) hoorde 18 jaar geleden dat hij de ziekte van Crohn heeft. Sinds twee jaar betekent dit dat hij leeft met een stoma. Een ingrijpende gebeurtenis, maar de stoma gaf hem zijn leven terug. Ricardo besloot zijn situatie om te zetten in iets positiefs: hij startte een blog, begon met vloggen en schreef er zelfs een boek over. Dat allemaal met humor. Om zichzelf én anderen te helpen. Sinds 2016 is Ricardo actief op social media waar hij een realistisch beeld geeft van het leven met Crohn én een stoma. Sinds kort is hij ook presentator van de videoserie ‘Mijn eerste keer met stoma’.

Een brugklasser met Crohn

‘Ik was 12 toen ik de diagnose ziekte van Crohn kreeg, dus rond de brugklas. Op dat moment besef je niet wat er aan de hand is, je bent vaak ziek thuis en moet veel school missen. Dit vond ik wel lastig, ik kon niet goed meedraaien met de rest. Maar pas achteraf besef je wát je allemaal gemist hebt. Dan ga je vergelijken met andere jongeren en kom je erachter dat je best veel drama hebt meegemaakt.’

Genieten van het leven

‘Sinds de diagnose is het altijd tobben geweest. Medicatie op en af proberen, wat resulteerde in een zoektocht van 16 jaar om de ziekte stabiel te krijgen. De invloed op mijn dagelijks leven, mijn werk, school en thuissituatie, was al die tijd enorm groot. Sinds twee jaar heb ik nu een stoma. Ze hebben mijn hele dikke darm moeten verwijderen, omdat daar de ontsteking zat. Het doel van deze operatie was meer stabiliteit. Het idee was: als die eruit is, dan zal het rustig zijn. En gelukkig was dat een lange tijd zo. Nu zit er een ontsteking in mijn dunne darm, dus is de onrust weer terug. Inmiddels heb ik het streven naar stabiliteit naast me neergelegd. Ik zal moeten dealen met de situatie zoals hij nu is, waarin je hoopt dat het rustig blijft en dat je er niet te veel over na hoeft te denken.’

‘Door mijn stoma is mijn leven wel wezenlijk veranderd. Ik kan gelukkig weer veel meer sinds ik een stoma heb. Dat is een enorme opluchting na al die jaren. Ik werk bijvoorbeeld bijna fulltime en kan daarnaast ook genieten met mijn vrouw en twee kindjes. Ik streefde eerder altijd naar volledige gezondheid en nergens last van hebben. Nu streef ik ernaar dat ik kan genieten van het leven, mijn eigen ding én mijn werk kan doen.’

Doen wat jou plezier geeft met de juiste pasvorm

Vraag een gratis proefpakket aan en ervaar echte bewegingsvrijheid!

Proefpakket aanvragen

Inzetten voor stomadragers

‘Mijn leven is zeker niet zorgeloos. Regelmatig beland ik nog in het ziekenhuis met complicaties. Dat is enorm vermoeiend. Ik haal gelukkig enorm veel positiviteit en kracht uit mijn gezin, maar daarnaast ook absoluut uit de reacties van en gesprekken met mijn volgers op social media. Ik deel daar hoe het écht is. Ook de vervelende dingen en foto’s die níet het perfecte plaatje laten zien. Dat zorgt voor meer begrip bij de buitenwereld, maar biedt mij ook steun op de dagen dat het minder gaat.’

‘Ik voelde me dan ook enorm vereerd dat Coloplast vorig jaar november contact met mij opnam naar aanleiding van mijn openheid op social media. Ze vroegen of ik kon meedenken over een campagne voor (jonge) stomadragers. Daar hoefde ik niet lang over na te denken! Een samenwerking met Coloplast draagt bij aan nog meer awareness voor de situatie waar ik mij samen met tienduizenden Nederlanders in bevind. Ik had de eerdere campagne van ‘Mijn eerste keer met stoma’ al eens voorbij zien komen en het leek me tof om daar verder over te brainstormen.’

‘We zijn erop uitgekomen dat we al die ‘eerste keren met stoma’ écht wilden gaan verwezenlijken in een videoserie. Om te laten zien wat er mogelijk is met een stoma, anderen te inspireren en het vertrouwen te geven om ook (meer) activiteiten te ondernemen. Zelf de presentator zijn was enorm spannend, maar is ontzettend leuk. Zo heb ik in de serie bijvoorbeeld geracet op circuit Zandvoort én ben ik voor het eerst na mijn stoma in de achtbaan gestapt.’

Taboe verder doorbreken

‘Zelf ben ik een heel ondernemend persoon. Mijzelf inzetten voor de community is voor mij een vanzelfsprekendheid geworden. Een stoma hebben is niet leuk, maar we kunnen zo wel op een entertainmentmanier laten zien hoe het óók kan. Alles met het doel dat praten over stoma’s normaler zal worden. Zo vertelde een stomadrager, waarmee ik voor de serie op pad ga, mij dat veel mensen in haar omgeving niet weten dat ze een stoma heeft. Dan denk ik: “waarom niet?” Dit is zo’n groot deel van je leven. Er zijn veel mensen die het willen verbergen omdat ze zich ervoor schamen. Er heerst nog echt een taboe op. Ik hoop dat met mijn content en bijdrage aan deze serie het thema voor een groter publiek wat toegankelijker, begrijpelijker en normaler wordt.’

Benieuwd naar de afleveringen van ‘Mijn eerste keer met stoma’ met Ricardo? Bekijk ze hier!